Maja Berginc in njene kreacije z angeli

Avtor: Ventilator besed

23. marec 2022

 

V Mestni knjižnici Izola umetniki poskrbijo, da so stene vsak mesec v novi preobleki. V marcu 2022 Stene ustvarjalnosti krasijo kar štiri razstave različnih ustvarjalcev, vsem pa je skupna živahna izbira barv in pozitivna energija. V tem prispevku predstavljamo Majo Berginc, mlado umetnico iz Bovca, ki na Stenah ustvarjalnosti razstavlja serijo 32 platen različnih velikosti, ki prikazujejo Angelske mandale, ki bodo do konca meseca marca s svojimi pisanimi, živahnimi, igrivimi in toplimi barvami razveseljevali prostor in ga polnili s pozitivno energijo in svežino. Ustvarjalka je zaključila Srednjo frizersko in kozmetično šolo, kasneje pa doštudirala v diplomiranega organizatorja turizma.

Umetnica si prizadeva, da bi sijaj mandal objel vsakega posameznika in mu preko svoje energije sporočil, da je oseba svetloba in ljubezen brez predhodnih vzorcev, strahov in navad, ki jih pridobivamo skozi življenje. Pri njenem ustvarjanju sta ključnega pomena visoka vibracija lastne energije in notranja pomirjenost, kar doseže z rednim gibanjem v naravi s sprehodi ali tekom in redno meditacijo. S pomočjo le-teh lahko ustvarja, kreira angelske šepete in mandale. Majo Berginc smo povabili k pogovoru, da boje spoznamo njeno ustvarjalno pot.

MKI: Kdaj si začutila, da te razveseljuje slikanje mandal?

Maja: Težko določim točen čas, kdaj sem začela ustvarjati kreacije, katere so vodene s pomočjo angelov. MajaArt je nastala pred dobrima dvema letoma, ko sem se odločila, da mandale ugledajo zunanji svet. Začutila sem, da energije, ki so na mandalah začnejo krasiti različne domove.

MKI: Kako si začela svojo slikarsko pot? Te to spremlja od zmeraj? Si od vedno risala mandale ali si prej začela s kakšnimi drugimi motivi?

Maja: Moja slikarska pot se je začela v obdobju, ko sem v življenju energetsko padla. Takrat sem tudi izgubila stik z angeli. Počutila sem se izgubljeno in najprej začela na papir risati pikice in še več pikic dokler ni nastala mandala. Potem sem čez čas ugotovila, da mi »nekdo« od zgoraj narekuje oblike in izbiro barv in prišla do spoznanja, da je moj notranji angelski glas nazaj. Tako je nastala »MajaArt-kreacije z angeli.«

MKI: Takrat si se odločila, da mandale predstaviš tudi drugim. Med razstavljenimi motivi so, poleg mandal, tudi motivi bud, žensk, lovilcev sanj, angelov, vil, sonca… Katere motive najraje uporabljaš?

Maja: Izbira motiva je odvisna od tega katerega začudim ob ustvarjanju, zato ne bi mogla točno opredeliti, kateri mi je najljubši. Drži pa, da so mi pri srcu vsi našteti.

MKI: Na vsakem platnu je prisoten motiv kroga. Bi lahko rekla, da ima pri mandalah simbol kroga poseben pomen in kakšen?

Maja: Krog vsekakor ima svoj pomen, saj v naših življenijh vse poteka v smeri koga. Vse se vrti tako, kot si sami prikličemo v življenje z našimi mislimi. Če pozitivno razmišljamo skozi dneve, bo tudi krog sklenjen s pozitivo in ljubeznijo. Na mojih mandalah lahko vidite takšen krog poln ljubezni in topline.

MKI: Kje najraje ustvarjaš? Doma ali na prostem?

Maja: Najraje ustavarjam doma v svoji sobi za ustvarjanje.

MKI: Ali ob ustvarjanju poslušaš glasbo, ali raje rišeš v tišini?

Maja: Vedno poslušam glasbo in ustvarjam ob prižganih svečkah ter dišečih palčkah.

MKI: Navdih črpaš iz svoje notranjosti in notranjega glasu. Potem, kot praviš, samo prisluhneš občutku in se prepustiš kreaciji, ki nastane na platnu. Zaupala si tudi, da te pritegnejo vsi mogoči signali angelov, s katerimi sprejemaš svet na svoj način. Vsaka kreacija nosi njihovo sporočilo in njihovo energetsko vibracijo. Svoje sijoče mandale pa nameniš notranjemu otroku vsakega izmed nas in temu da napolnijo prostor z energijo. Kakšen material pa uporabljaš, da vse to dosežeš na platnu?

Maja: Uporabljam akrilne barve, kristalčke in polno beščic. Energije, ki jih prejemam prenašam na vsako mandalo, kar gledalec začuti.